A tervezett részletes program:

EGYÉB FONTOS INFORMÁCIÓK ERRŐL AZ UTAZÁSRÓL ITT >>>

 

0. nap:

Repülés: Budapest - Nairobi

Az esti órákban indul repülőgépünk Budapestről. Az éjszakát a repülőgépen töltjük.
Szállás: -; ellátás: -

1. nap:

Ismerkedés Nairobival (önállóan vagy fakultatív programok keretében)

Gépünk a reggeli órákban érkezik meg Kenya fővárosába, Nairobiba. (Az időeltolódás a téli hónapokban +2 óra.) A város neve az „Enkare Nairobi” maszáj kifejezésből származik, amely „hűs vizet” jelent. Nairobi Kenya fővárosa és egyben legnagyobb városa is, valamint Kelet-Afrika második legnagyobb városa, jelentős üzleti és kulturális központ. A város lakossága a 2009-es népszámlálás adatai szerint 3 138 295 fő, területe 696 km2. A város területén lévő egykori mocsár a Mombasát Kampalával összekötő, ún. ugandai vasút építését követően, az 1900-as évek elején kezdett benépesülni, majd központi elhelyezkedésének köszönhetően rohamosan növekedni. Az ország függetlenségének elnyerése (1963) után a város infrastruktúrája már nem tudott lépést tartani a gyors növekedéssel, állandósultak az áram- és víz kimaradások és a közlekedési dugók. Bár előbbieket – főként a belső kerületekben – mára sikerült konszolidálni, a dugók – ahogy mi is tapasztalni fogjuk – ma is jelentős problémát okoznak.

A repülőtérről egyenesen a szállásunkra megyünk (egy egyszerű szállodába Nairobi központjának közelében), ahol lepakoljuk csomagjainkat, a nap hátralévő részét pedig a várossal való ismerkedéssel vagy pihenéssel tölthetjük.

A belváros maga kevés látnivalót tartogat számunkra, ha mégis a városnézés mellett döntünk, érdemes sétánkat a Kenyatta Nemzetközi Konferencia Központnál kezdenünk. A jellegzetes kör-alakú, toronyépület a belváros szinte minden pontjáról látszik, tetején állva (ahová liftek visznek fel) pedig lábunk előtt hever egész Nairobi. Láblógatásra és a tegnapi repülőút kipihenésére tökéletesen alkalmas Nairobi „városligete”, az Uhuru park, ahol akár vízibiciklizhetünk is, de betérhetünk a helyi vidámparkba is egyet dodzsemezni.
Ha tartalmas programra vágyunk, akkor délelőtt érdemes ellátogatni a David Sheldrick elefánt árvaházba (minden nap 11 órától látogatható), ahol elárvult elefántokat gondoznak akár néhány napostól néhány éves korukig, mielőtt – kellő felkészítés után – visszatelepítenék őket a természetbe (a Tsavo Nemzeti Parkba). A délutáni órákban felkereshetjük a Nairobi Nemzeti Múzeumot, amely Kenya történelmébe, törzsi hagyományaiba és természetvilágába nyújt betekintést vagy ellátogathatunk a Volt egy farmom Afrikában (film verziója aTávol Afrikától) szerzőjének, Karen Blixennek a házából kialakított múzeumba is. Az érdeklődők ellátogathatnak az Afroho [linkto: afroho.org] által is támogatott Matopeni nyomornegyedbeli iskolába, ahol találkozhatnak a magyar szponzorok által támogatott gyerekekkel.
Szállás: egyszerű szálloda; ellátás: -

2. nap:

Utazás Narokba, majd délutáni szafari Masai Marán

Reggel viszonylag korán menetrendszerinti busszal indulunk és a Nagy Rift-völgyön, majd a maszájok lakta sík területeken keresztül Narokba utazunk. Itt, a buszállomás közelében, a helyiek által is kedvelt étkezdék egyikében megebédelünk, majd felkészülünk a következő két napra és bevásárolunk. A helyi árusoktól zöldséget és gyümölcsöt veszünk, egy közeli szupermarketben pedig beszerezzük az egyéb szükséges enni- és innivalókat.
Narokból szafari busszal indulunk tovább a Masai Mara Nemzeti Rezervátum közelében lévő szállásunkra, egy helyiek által üzemeltetett kempingbe, ahol csomagjainkat és a bevásárlásunk eredményét lepakoljuk, a vacsorának valót pedig a maszáj szakácsra bízzuk.
Ezután – ha időnk engedi – néhány órás szafarira indulunk a Masai Mara Nemzeti Rezervátumba. Ha szerencsénk van, az elefánt-, bivaly- és gnúcsordák, valamint a különböző antilopcsapatok mellett már ma is találkozhatunk oroszlánokkal, gepárdokkal vagy akár leopárddal is. Sötétedéskor visszatérünk szállásunkra, ahol remélhetőleg már vár ránk egy igazi kenyai vacsora.
Szállás: telepített sátor; ellátás: vacsora

3. nap: Egész napos szafari Masai Marán

Az egész napos szafari során a Masai Mara változatos állat- és madárvilágát fedezzük fel, követjük az öt nagyvad nyomát és ellátogatunk a Mara-folyóhoz is.
A Masai Mara Nemzeti Rezervátum, amit a helyiek nemes egyszerűséggel csak „A Mara”-nak hívnak egy nagy kiterjedésű vadrezervátum Kenya dél-nyugati részén; a tanzániai Serengeti Nemzeti Park kenyai „kistestvére”. A park elsősorban jelentős állatvilágáról, valamint az évente ismétlődő „nagy migráció”-ról híres, mely utóbbi során gnúk és zebrák ezrei indulnak útnak.

Ha szerencsénk van, mind az öt nagyvaddal találkozhatunk itt. Az „öt nagyvad” („Big 5”) elnevezés a gyalogosan legnehezebben levadászható afrikai nagyvadakat – azaz az oroszlánt, a leopárdot, az afrikai elefántot, a kafferbivalyt és az orrszarvút – jelenti. A jelentős vadászatnak és főként az orrvadászoknak köszönhetően ezen állatok egy részének – különösen a leopárdnak és az orrszarvúnak – a populációja mára olyan mértékben megfogyatkozott, hogy fényképezőgéppel is csak némi szerencsével lehet őket „levadászni”. Szerencsére Kenyában ma már törvény tiltja a vadászatot, de az orvvadászat még mindig jelentős károkat okoz és a kihalás szélére sodorta a fekete (vagy keskeny szájú) orrszarvúakat.

A fő nagyvadak mellett mindenféle antilopok (többek között Thomson gazellák, topik, jávorantilopok, impalák), különleges mintázatú maszáj zsiráfok, közönséges zebrák is élnek itt nagy számban, a Mara- és a Talek-folyókban pedig vízilovak és krokodilok tanyáznak. A park területén több, mint 470 madárfajt azonosítottak, melyek közül mintegy 60 ragadozó madár. A madárvilág változatossága garantáltan azokat is elvarázsolja majd, akik egyébként nem rajonganak a kétlábú, tollas élőlényekért.
Éjszakai szállásunk az előző éjszakai kemping lesz.
Szállás: telepített sátor; ellátás: reggeli, (piknik)ebéd, vacsora

4. nap: Utazás a Viktória-tó melletti Kowuorba

Reggeli után szafari buszunkkal Narok felé vesszük az irányt, ahonnan rövid pihenőt követően továbbautózunk a Viktória-tó felé. Útközben egy nagyobb városban, Kisiiben ismét bevásárolunk: megvesszük a következő két napra szükséges élelmiszereket (saját magunk és a minket vendégül látó családok számára), illetve itt lesz lehetőségünk arra is, hogy ajándékot vegyünk a vendéglátó családok számára.

A késő délutáni órákban érkezünk Kowuorba, ahol a falu apraja és nagyja, – remélhetőleg – igazi kenyai vendégszeretettel vár majd minket. Megismerkedünk a vendéglátó családokkal, kiporciózzuk a kétnapra való ellátmányt, majd a családtagok kíséretében mindenki „haza” sétál. A következő két éjszakát igazi, autentikus kenyai környezetben, a luo törzs tagjainak otthonaiban töltjük, ahol megismerkedhetünk a kenyai mindennapokkal, valamint a luo szokásokkal és hagyományokkal. Kenyában negyvennél is több törzs található, melyek hagyományosan Kenya különböző régióiban éltek. Ma már megfigyelhető némi mozgás, főleg a főváros és az óceánpart felé, de a hagyományos törzsi területek még ma is meghatározóak. A Viktória-tó környéke a luok földje, ezt a régiót „Kenya luo”-nak is nevezik. A luok a harmadik legnagyobb népcsoport Kenyában, a lakosság kb. 13%-a ebbe a törzsbe tartozik. A luok hagyományosan halászattal foglalkoztak,és jelentős szerepet játszottak Kenya függetlenségének elnyerésében, melynek köszönhetően még ma is fontos szerepük van Kenya politikai életében. A világ legismertebb luoja, Barack Obama, akinek édesapja kenyai luo volt (a Viktória-tó környékéről származott), ezért az amerikai elnök nagy népszerűségnek örvend a kenyaiak és különösen a luok körében, „testvérüknek” tekintik őt.
Szállás: családoknál; ellátás: reggeli, vacsora

5. nap: Ismerkedés a Viktória-tóval és a luo törzs tagjaival

A napot a család körében elköltött reggelivel indítjuk, amit itt nemes egyszerűséggel csak „tea”-nek (azaz teának) hívnak, hiszen a reggeli elengedhetetlen összetevője, a speciális kenyai, „fehér” tea, amelyet – nevével kissé ellentmondva – fekete teából készül tejjel és jellemzően sok cukorral.
Reggeli után – az időjárástól függően – kb. 1,5-2 óra alatt lesétálunk a Viktória-tóhoz, a közeli Kendu Baybe. Útközben áthaladunk a piactéren, ahol a hét két napján a helyi árusok árulják portékáikat. Ilyenkor (főleg délután) a hétköznapokon amúgy csendes piactér nyüzsgő hellyé változik, ahol nemcsak a zöldségeket és gyümölcsöket, valamint az egyéb szükséges dolgokat szerzik be az asszonyok, de a legújabb történéseket – pl. a mzunguk (azaz fehér emberek) látogatását ? – is megvitatják.

Kendu Bay kiváló hely arra, hogy a halászhajókat munka közben megfigyeljük. Ha szerencsénk van, kis vitorlások tucatjait vehetjük szemügyre, amint a napi fogással visszatérnek a kikötőbe.

A tótól visszatérünk szállásunkra, ahol családi körben megebédelünk. Azokban a családokban, ahol gyerekek is vannak, az ebéd ideje általában délután 1 és 2 óra között van (mivel a gyerekeknek ebben az időpontban van az ebédszünet), úgyhogy erre az időpontra mindenképpen szeretnénk visszaérni. Délután, az ebédet követő szokásos szieszta után, a helyi iskolába látogatunk, ahol némi ismerkedést követően focimeccset vívunk majd a helyi gyerekekkel (feltéve, hogy a gyakori délutáni es nem mossa el a meccset).
Az estét családi körben töltjük.
Szállás: családoknál; ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

6. nap: Utazás Nakuruba

Reggeli után Nakuru felé indulunk. Útközben – Kerichohoz közeledve – megcsodálhatjuk a dombokat borító teaültetvények lélegzetelállító látványát.

Kenya a világ 4. legnagyobb tea-exportőre (Sri Lanka, Kína és India után), export bevételeinek 26%-át és a GDP 4%-át a tea adja. Más tea nagyhatalmakkal (pl. Indiával vagy Sri Lankával) szemben, ahol a hatalmas ültetvényeken termesztik, Kenyában a termesztés 90%-a kis – 0,5 hektárnál kisebb területű – gazdaságokban történik. A megnövekedett versenyre Kenyában nem a termésterület növelésével, hanem innovációval és kutatással, új variációk kifejlesztésével reagáltak. Így próbálva – eddig sikeresen – megőrizni erős világpiaci pozíciójukat. Kenyában a teatermesztés központja Kericho, és ennek megfelelően a várost kisebb nagyobb teaültetvények veszik körül. A teaültetvényeken elszórtan elhelyezkedő házsorok adnak otthont az ültetvényeken dolgozóknak, akik 17 naponta, rotációs jelleggel gyűjtik a tealeveket. A legjobbak naponta akár 100 kg levelet is begyűjtenek.

Késő délután, kora este érkezünk Nakuruba, ahol a nap hátralévő részét pihenéssel vagy a várossal való ismerkedéssel tölthetjük. Szállásunk a város központjában lévő, egyszerű szálloda lesz.
Szállás: egyszerű szálloda; ellátás: reggeli

7. nap: Szafarizás a Nakuru-tó körül, majd utazás a Naivasha-tóhoz

Reggeli után (fakultatív programként) szafarizni indulunk a Nakuru Nemzeti Parkba. (Aki nem tart velünk a szafarira, az a köztes időt Nakuru városában töltheti el.) A 188 km2 kiterjedésű Nakuru Nemzeti Park a Nakuru-tó körül terül el. Leginkább az itt állomásozó – akár milliós nagyságrendű – flamingóiról ismert. A flamingók száma sajno nagy mértékben függ a tó vízállásától és a flamingók által ehető táplálék elérhetőségétől. A park azonban egyéb különleges állatokat is láthatunk, mint az ún. Rotschild zsiráf, amely a leginkább veszélyeztetett zsiráf faj, vadonban mindössze néhány száz példány él belőle vagy itt él Kenya legnagyobb orrszarvú populációja is. De nagy számban találkozhatunk itt víziantilopokkal (a Kenyában élő mindkét faj megtalálható itt), oroszlánokkal, gepárdokkal és leopárdokkal, valamint számos madárfajjal is.

Kora délután érünk vissza a városba, ahonnan – a késői ebédet követően – Naivasha-felé vesszük az irányt. Itt a tó partján lévő kempingben, ún. bandakban (egyszerű bungallók) töltjük az éjszakát. A szálláshelyhez hangulatos étterem tartozik, ahol kellemes környezetben tölthetjük az estét, és ha eddig még nem tettük meg, megkóstolhatjuk a nevezetes helyi sört, a Tuskert is.
A szálláshely a tó közvetlen partján van, így közvetlen közelről csodálhatjuk meg az arra tévedő madarakat, sőt éjszaka a vízilovak is gyakran a partra tévednek, ezért sötétedés után nem tanácsos a parton sétálgatni.
Szállás: egyszerű bungalló; ellátás: reggeli

 

8. nap:

Egész napos szabadprogram fakultatív lehetőségekkel

Ma fakultatív programok keretében fedezheti fel ki-ki ízlése szerint a környék látnivalóit.

A délelőtti csónakszafarin a Naivasha-tón vagy a környező egyéb tavak valamelyikén csónakázva ismerkedhetünk a tavak csodálatos és rendkívül színes élővilágával. Ha szerencsénk van, egészen közelről szemlélhetjük meg a vízben úszkáló és időnként felbukkanó vagy a parton napozó vízilovakat, láthatunk flamingókat vagy a csónakból kiszállva zsiráfok és gnúk között sétálhatunk. (Az, hogy melyik tóra megyünk és milyen élményekben lesz részünk, leginkább az időjárástól függ. Az élőlények tartózkodási helye ugyanis az időjárás függvényében változhat.)

Délután ellátogathatunk Elsamerebe, Joy Adamson (az Oroszlánhűség, az Elza kölykei és A pettyes szfinx szerzőjének) egykori lakhelyére, ahol megtekinthetjük az Adamsonok (Joy és férje, George) gyűjteményéből kialakított múzeumot (amelyben például magyar kiadású könyvet is találunk), illetve megismerkedhetünk az Elsa Conservation Trust munkásságával. Elsamere közvetlenül a tó partján áll, ezért parkját gyakran látogatják különböző madarak vagy vízilovak, de találkozhatunk itt akár antilopokkal és fekete-fehér colobusokkal is.

A Hell’s Gate (Pokol kapuja) Nemzeti Parkot kerékpáron ülve hódíthatjuk meg egy kb. 3 órás túra során. A Pokol kapuja nevét arról a sziklák közt meghúzódó szűk vájatról kapta, amelyet egy közeli tó mellékfolyója vájt a történelem előtti időkben. A Hell’s Gate Nemzeti Park egy kis kiterjedésű park, amely az élővilág változatosságáról és gyönyörű tájairól híres. Túránk során jó eséllyel láthatunk különböző antilopokat, kafferbivalyokat, gnú csordákat és zsiráfokat is.
Szállás: egyszerű bungalló; ellátás: -

9. nap: Utazás Nairobiba

A reggelt a tó partján, a szállásunk területén, lazulással töltjük. Akinek tegnap nem volt kedve, akár ma is ellátogathat Elsamerebe vagy részt vehet egy újabb csónaktúrán valamelyik másik közeli tavon.

A délelőtti lazulást követően menetrendszerinti busszal indulunk Nairobiba, ahová a késő délutáni, kora esti órákban érkezünk. Nairobiban ez alkalommal egyetlen éjszakát töltünk, hogy a másnap reggeli busszal Tanzániába induljunk.
Szállás: egyszerű szálloda; ellátás: -

10. nap: Érkezés Tanzániába

Reggel a korai busszal indulunk Tanzániába. A határ átlépését követően Arushába érkezünk, ahol újabb buszra szállunk és Karatuba utazunk.

Karatut, a korábban álmos kisvárost, a közeli nemzeti parkokba tartó turista forgalom keltette életre, és mára nyüzsgő agrárvárossá és a szafariban elfáradt utazók fontos pihenőhelyévé vált. A színes kisvárost, amely a különböző túraútvonalak kereszteződésében, a Ngorongoro-hegység lábánál és a Manyara-tó közvetlen közelében fekszik, gyakran emlegetik „Szafari csomópont”-ként is, ahol az utazók egy-két éjszakára megállnak, hogy kipihenjék az utazás fáradalmait és lemossák magukról az út porát.

Karatut túránk során mi is ilyen pihenőhelynek használjuk, hogy onnan másnap a végtelen Serengeti síkság felé induljunk.
Szállás: vendégház; ellátás: -

11. nap: Utazás a Serengeti Nemzeti Parkba délutáni szafarival

Reggeli után a Serengeti Nemzeti Park felé vesszük az irányt, ahová néhány órányi autózás után érkezünk majd meg. Útközben megállunk a Ngorongoro kráter szélén, hogy megcsodáljuk a kilátást a kráter belsejében fekvő nemzeti parkra (a parkba visszaút megyünk majd le). Ezt követően a „végtelen síkságon” haladunk a Serengeti Nemzeti Park felé.

A Serengetinek nevezett ökoszisztéma (és az ezen belül fekvő nemzeti park), a maga 30,000 km2-es területével a kenyai-tanzániai határvidéken, a Viktória-tótól keletre fekszik. A terület neve a maszáj „serengit” szóból – mely végtelen síkságot jelent – származik. A területen számos nemzeti park, rezervátum és természetvédelmi terület található, melyek együttesen a Serengeti terület mintegy 80%-át fedik le. Közülük a legismertebbek és legjelentősebbek a Serengeti Nemzeti Park Tanzániában, illetve ennek folytatásaként a Masai Mara Nemzeti Rezervátum (melyben túránk elején jártunk) a kenyai oldalon.
Szállás: telepített sátrak; ellátás: reggeli, vacsora

12. nap: Egész napos szafari a Serengeti Nemzeti Parkban

A világörökség részét képező Serengeti Nemzeti Parkban az élőhelyek változatosságának (azaz az ártéri erdők, mocsarak, füves szavannák és erdős területek váltakozásának) köszönhetően kb. 70 nagy emlős és 500 madárfaj található. Az egész napos szafari keretében ezt a csodálatos és változatos állatvilágot fedezzük majd fel. Jó eséllyel láthatunk gnúkat, különböző antilopokat, zebrákat, bivalyokat, elefántokat, zsiráfokat, sakálokat, oroszlánokat, de akár gepárdokat is. Sőt a madárkedvelőknek sem kell aggódniuk, egészen biztosan találkozunk majd számos érdekes és látványos madárfajjal is.

Évente kétszer itt lehetünk tanúi a világ legnagyobb emlős vándorlásának, melyet Afrika hét természeti csodái egyikének is tartanak. A nagy vándorlás idején főként a gnúk vándorolnak egyszer (július-augusztusban) Kenya, majd pedig (november-decemberben) Tanzánia felé. Gnú-vándorlást test közelből látni örök emlék, akár a nyílt szavannán, akár a Mara folyónál (ahol a folyón átkelő gnúknak nem csak a meredek parttal, hanem a vízben leskelődő krokodilokkal is meg kell küzdeniük) van szerencsénk hozzá. A Serengeti NP állatvilága azonban a köztes időszakokban (főként december-június között) is felejthetetlen élményt nyújt. Olyasmi, amit egyszer az életben látni kell.
Szállás: telepített sátrak; ellátás: reggeli, (piknik)ebéd, vacsora

13. nap:

Utazás Karatuba, útközben néhány órás szafari a Ngorongoro kráterben

Reggeli után elindulunk több órás utunkra, hogy a Serengeti Nemzeti Parkot magunk mögött hagyva ismét Karatu felé vegyük az irányt. A parkból kifelé haladva még láthatunk egy-két zsiráf- és elefántcsordát vagy egy-egy magányos oroszlánt, majd az állatvilágot hátrahagyva a „döngölt” országúton rójuk a kilométereket. A park bejáratánál ismét elidőzünk kicsit, és míg kísérőink a papír-ügyeket intézik, mi kis szerencsével – a szinte állandóan jelenlévő majmok mellett – elefántok társaságában is múlathatjuk az időt.

Mielőtt Karatuba érnénk, lekanyarodunk az országútról és leereszkedünk a Ngorongoro Kárterbe, amely a világ legnagyobb inaktív, érintetlen és feltöltetlen vulkáni krátere. A kráter, mely egy 2-3 millió évvel ezelőtti vulkáni kitörés eredményeként alakult ki, 610 méter mély, területe pedig 260 km2. A Serengeti Nemzeti Parkhoz hasonlóan a Ngorongoro is a világöröksége része és egyike Afrika természeti csodáinak. Az állatvilág nem különösebben izgalmas – elefántok, oroszlánok, gnúk, vízilovak – azonban a táj szépsége és a hely hangulata lenyűgöző. Hatalmas méretének köszönhetően, a kráter aljában az ember egy pillanatra elfelejti, hogy hol is van, és könnyen úgy érezheti, mintha csak egy hegyekkel körülvett hatalmas völgyben lenne.
A Ngogorongoro-beli néhány órás szafarizást követően Karatuba utazunk, ahol az éjszakát töltjük.
Szállás: vendégház; ellátás: reggeli, (piknik)ebéd

14. nap:

Utazás a Natron-tóhoz / Túra Ol Doinyo Lengai vulkánhoz (fakultatív)

Reggel korán indulunk, hiszen hosszú utat kell megtennünk a Natron-tóig. A Natron-tó egy sekély vízű tó (maximális mélysége 3 méter) Tanzánia északi részén, a kenyai határhoz közel. A tó sótartalma nagyon magas, különösen a száraz évszakban, amikor a tó vize elpárolog. Jellegzetes vöröses színe is a gyors párolgás következménye. A Natron-tó a mérsékelten fenyegetett természetvédelmi státuszú ún. kis flamingók fő keltető helye, a világ kis flamingó állományának kétharmada itt bújik ki a tojásból. Ennek fő oka, hogy a flamingók tavon épített fészkeit a ragadozók – a víz maró hatása miatt – nem tudják megközelíteni. (A Natron-tó a világ leglúgosabb tava, pH értéke elérheti a 9-10,5 értékeket is.)

A túrakedvelők innen indulhatnak az éjszakai órákban az Ol Doinyo Lengai nevű különleges vulkán megmászására. Az Ol Doinyo Lengai – melynek neve maszáj eredetű, azt jelenti, „Isten hegye” – a világ legmenőbb és Kelet-Afrika egyetlen működő a vulkánja. A túra (melynek során tapasztalt helyi vezető kíséri a csapatot) éjfélkor indul, és 5-6 órát vesz igénybe a csúcs elérése, ahonnan megcsodálhatjuk a Nagy-Rift-völgyet megvilágító napfelkelte lenyűgöző látványát. Miután a csúcsról legyalogolunk, autóval térünk vissza a táborhelyre, ahol – mielőtt – Arusha felé indulnánk – marad némi időnk a fáradalmak kipihenésére vagy a környék felfedezésére is.
Szállás: telepített sátrak; ellátás: reggeli, vacsora

15. nap: Érkezés Arushába

A délelőtt a pihenésé, amire különösen az Ol Doinyo Lengaihoz túrázóknak lesz szüksége, hiszen fárasztó éjszakán lesznek túl. Mindazok, akik az éjszakát a táborban töltötték a környék felfedezésével tölthetik a délelőttöt.
A Natron-tótól késő délelőtt indulunk Arushába, ahol túránk véget ér. Este közös vacsora keretében köszönünk el egymástól és Kelet-Afrikától, hiszen másnap mindenki – a választott programtól függően – más-más irányba indul.
Szállás: egyszerű szálloda; ellátás: reggeli, (piknik)ebéd

16. nap:

Hazautazás

Reggel – a választott programtól függően – felülünk a Nairobiba tartó buszra vagy a Zanzibárra tartó repülőre, esetleg Moshi és a Kilimandzsáró felé vesszük az irányt.

A hazautazók a reggeli busszal indulnak Nairobiba, ahol még marad idejük néhány órás városnézésre vagy a hiányzó ajándékok beszerzésére.

A fakultatív hosszabbítási lehetőséget választók ma napja és elkövetkező napjai az adott programban leírtaknak megfelelően alakul majd.
Szállás: -; ellátás: reggeli, illetve fakultatív programtól függően

16-23.nap: + hosszabbítási lehetőségek: Kilimandzsáró túra vagy Zanzibár vagy Kenyai szafari


 

A program kis mértékű változtatásának jogát fenntartjuk.

EGYÉB FONTOS INFORMÁCIÓK ERRŐL AZ UTAZÁSRÓL

Lap teteje