Országinfók, praktikus tudnivalók: Tanzánia

Főváros
Dodoma

Területe
947 300 km2

Népesség
51 045 882 fő (2015 becsült)
Etnikai megoszlás: a lakosság 95% bantu (ezen belül több, mint 130 törzs van), 4% egyéb afrikai, 1% egyéb (ázsiai, európai és arab)
Zanzibáron arabok, afrikaiak és arab-afrikaiak élnek

Időeltolódás
UTC/GMT + 3 óra (egész évben, nincs nyári időszámítás)

Legmagasabb pont
5895 m (Kilimandzsáró, amely egyben Afrika legmagasabb pontja is)

Államforma
köztársaság

Hivatalos nyelv
angol, szuahéli

Beszélt nyelvek
törzsi nyelvek, arab (Zanzibáron)

Földrajzi fekvés
Tanzánia (a Tanzániai Egyesült Köztársaság) Kelet-Afrikában, a déli féltekén fekszik. Északról Kenya és Uganda, nyugatról Ruanda, Burundi és a Kongói Köztársaság, délnyugatról Zambia és Malawi, délről Mozambik, keletről pedig az Indiai-óceán határolja.

Éghajlat
Tanzánia változatos földrajzi jellemzői változatos éghajlati feltételekkel párosulnak. A fennsíkokra a trópusi éghajlat a jellemző, sok részén elég hűvösek az éjszakák. Az Indiai-óceán partszakaszán forró, párás, trópusi klíma van, amelyet némiképp enyhít a tenger közelsége. Az ország északkeleti hegyi lankáin azonban szinte egész évben mérsékelt éghajlat van. Tanzániában két esős évszak van: egy hosszabb, csapadékosabb március és május között, illetve egy rövidebb november és január között.

Várható időjárás
Az aktuális időjárásról itt tájékozódhatsz.

Gazdaság
Az egy főre jutó GDP tekintetében Tanzánia a világ legszegényebb országai közé tartozik, a gazdaság ugyanakkor természeti erőforrásaira és a turizmusra építve gyorsan növekszik. A GDP az elmúlt években évi 6-7%-kal nőtt.
Tanzánia gazdasága leginkább mezőgazdaságra épül, amely a GDP több, mint negyedét, az export 85%-át adja, és a munkavállalók 80%-a ebben a szektorban dolgozik. A fő mezőgazdasági termékek: kávé, szizálkender, tea, pamut, kesudió, dohány, szegfűszeg, kukorica, búza, kaszava, banán, valamint egyéb gyümölcsök és zöldségek.
A szintén a GDP kb. negyedét kitevő ipar fő termékei: mezőgazdasági termékek feldolgozása (pl. cukor, sör, dohány), a bányászat (gyémánt, arany, vas), só, nyers szóda, cement.
A munkanélküliek aránya 10%. A szegénységi küszöb alatt a lakosság 68%-a él.

Történelem
Az ország partvidékén a XVI. században jelentek meg a portugálok, akiket Zanzibárról az ománi arabok űztek el 1699-ben. Az 1800-as évek végén a németek gyarmatosították a szárazföldi területeket, majd az ún. Német Kelet-Afrikához csatolták őket. Az első világháború után a terület brit mandátummá vált. (Kivéve a mai Ruanda és Burundi területét, amely belga fennhatóság alá került.)
A brit uralom 1961-ben viszonylag békés körülmények között ért véget. Az akkori Tanganyika még egy évig brit kormányzósági terület volt, majd 1962. december 9-én elnyerte függetlenségét. A függetlenné válás időszakának vezető államférfija Julius Nyerere volt, aki 1960-ban a brit igazgatás alatt álló Tanganyikában lett első miniszter, mely tisztségét megtartotta 1961-ben is, amikor Tanganyika hivatalosan független ország lett. Miután 1963-ban a szomszédos Zanzibárban a forradalom megfosztotta trónjától a szultánt és az ország szintén függetlenné vált, a sziget 1964. április 26-án Tanganyikához csatlakozott, és az új egyesült ország egy fél évvel később – 1964. október 29-én – felvette a Tanzániai Egyesült Köztársaság nevet.
1967-ben Nyerere az arushai nyilatkozatban balra fordult, elkötelezte magát a pánafrikai szocializmus, a társadalmi szolidaritás, a kollektív áldozat és a családiasság mellett. Az 1970-es években Tanzánia gazdasága nehéz helyzetbe került, és az ország a kommunista Kínához igazodott, attól remélve segítséget szociális vállalkozásaihoz. A kínaiak gyors segítséget nyújtottak, de csaknem minden általuk támogatott beruházást importált kínai munkaerővel építettek fel. Ugyanekkor Tanzániában erőszakos módon hoztak létre nagy szövetkezeti gazdaságokat, amelynek eredménye a mezőgazdaság hatékonyságának romlása, csökkenő termésmennyiség lett. Az 1980-as években az országban a gazdasági válság következtében zűrzavar uralkodott el, a társadalmi igazságosság célja egyre illuzórikusabbá vált, terjedt a felismerés, hogy a szocializmus felépítése nem lehetséges.
Az ország az 1980-as évek közepén végül feltételekhez kötött hiteleket vett fel a Nemzetközi Valutaalaptól, melynek következtében strukturális átalakítás kezdődött: sor került az állami szektor majdnem teljes felszámolására, a pénzügyi és mezőgazdasági piac deregulációjára. Az 1980-as évek közepétől a korai 1990-es évekig Tanzánia nemzeti összterméke (GDP) lassan nőtt, miközben a szegénység elmélyült.
1992-ben megújították az ország alkotmányát és bevezették a többpártrendszert. Ezt követően 1995-ben tartottak első ízben szabad választásokat. A 2000-es választásokat követően Zanzibáron zavargások törtek ki. A 2005-ös és a 2010-es választások különösebb atrocitás nélkül zajlottak.

Vallások
A szárazföldön a lakosság 30%-a keresztény, 35%-a muszlim, 35%-a különböző törzsi vallások híve. Zanzibáron a lakosság több, mint 99%-a muszlim.

Főbb ünnepek (2016-ban)
január 1. Újév
január 12. Zanzibár Forradalmi nap (1964-ben ezen a napon döntötték meg a szultán hatalmát Zanzibáron)
március 25. Nagypéntek
március 28. Húsvéthétfő
április 7. Karume-nap (Abeid Karume, zanzibári elnök elleni merénylet emlékére)
április 26. Egyesülés napja (Zanzibár és Tanganyika 1964-es egyesülésének ünnepe)
május 1. Munka ünnepe
július 7. Saba Saba (a Dar es salaami Nemzetközi Kereskedelmi Kiállítás napja)
július 7. Eid-al Fitr (a Ramadán vége)
augusztus 8. Nane Nane (Farmerek napja – a mezőgazdaság jelentős gazdasági szerepére kívánja felhívni a figyelmet)
szeptember 11. Áldozati ünnep (muszlim ünnep)
október 14. Nyerere-nap (a nemzet atyja, Julius Nyerere halálának évfordulója)
december 9. Függetlenség napja
december 12. A Próféta születésnapja (muszlim ünnep)
december 25-25. Karácsony

Emberek
A tanzániaiak jó kedvűek, a látogatókkal kedvesek. (A turizmus szerepe a gazdaságban jelentős, a GDP 12%-át teszi ki, a turistákat ennek megfelelő figyelemmel övezik.)
Tanzániában – más afrikai országokhoz hasonlóan – sok a gyerek és a fiatal, a lakosság 64% a 24 év alatti.
A tanzániaiak életformája gyökeresen eltér a nyugati kultúrákétól, kevésbé rohanó és kevésbé stresszes életmódot folytatnak. Ezért is fontos, hogy türelmesek legyünk a helyiekkel szemben és a helyi viszonyokkal kapcsolatban az ott-tartózkodásunk alatt.

Öltözködés
Nincs szigorú megkötés, a normális erkölcsökön alapuló öltözködésbe illő nyári ruházat – rövidnadrág, rövid ujjú póló stb. – teljesen elfogadott. A nagyszámú muszlim lakosság miatt – különösen Zanzibáron – azonban javasolt a visszafogott öltözködés: térdet takaró nadrág vagy szoknya, lányoknak a vállat és a dekoltázst fedő ruházat.

Szállás
Egyszerű szállodákban, telepített sátrakban, bungallókban alszunk majd, ahol a szobák többnyire kétszer 1 ággyal vagy egy darab nagyobb franciaággyal rendelkeznek. A fürdőszobák és a vécék helyszíntől függően vagy a szobában helyezkednek el, vagy lesznek olyan szállásaink is (sátrak, bungallók esetén), ahol a fürdőszoba és a vécé közös használatú, a szobáktól kissé távolabb helyezkedik el. A szállások többségén vízöblítéses angol wc van, de egyes helyeken (pl. a családoknál való szállás esetén, buszmegállókban) hagyományos, guggolós vécék vannak. Zuhanyrózsa általában van, meleg víz azonban nem feltétlenül. Előfordulhat, hogy ideig-óráig egyáltalán nincs víz. A családi szállás esetén zuhanyra se számíts, jó esetben kapsz egy lavór vizet a mosakodáshoz. (Mindenesetre nem árt, ha hozol magaddal pár nedves törlőkendőt, biztos, ami biztos.) Szállásaink egyszerűek, de tiszták, megfelelnek az alapvető higiénés elvárásoknak, ágynemű és takaró jellemzően van és tiszta, de javasoljuk, hogy egy könnyebb hálózsákot hozz magaddal. Sosem lehet tudni. (A Kenya-hegyre és a Kilimandzsáróra túrázóknak a hálózsák kötelező!) A maláriát terjesztő szúnyogok előfordulási helyén mindenhol van az alvót éjszaka védő szúnyogháló. Az egyes szobák közti kicsiny különbségek miatt lehetséges, hogy a csoport tagjai kis mértékben eltérő szállást kapnak.

Higiénia
Az Európához viszonyított gazdasági, társadalmi és kulturális különbség szembetűnő, a higiéniára való odafigyelés ennek megfelelően sok helyen jelentősen elmarad az általunk megszokottól. Az általunk látogatott helyek általában megfelelnek az alapvető higiéniás elvárásoknak, így jó eséllyel túl fogod élni az utazást gyomorrontás nélkül. Természetesen itt is – mint mindenhol – oda kell figyelni arra, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt egyél és mindig megfelelően fertőtlenített vagy palackozott vizet igyál, de ha erre vigyázol, nagy valószínűséggel nem ez alatt az út alatt fogsz megbetegedni. Mindenképpen figyelj azonban oda a rendszeres kézmosásra, esetleg hozz magaddal kézfertőtlenítőt is!

WC
Tanzániában felváltva találkozhatsz keleti típusú guggolós, pottyantós és nyugati típusú angol WC-vel. (A szálláshelyeken ez utóbbi lesz a jellemző.)

Ajánlott oltások és gyógyszerek
A Tanzániába utazóknak ajánlott a tífusz és a hepatitis A és B elleni oltás felvétele, valamint a malária elleni védekezés. A Kenya-Tanzánia határ szárazföldi átlépésekor a sárgaláz elleni oltás meglétének igazolása kötelező. (Ellenkező esetben a hatóságok megtilthatják a határátlépést vagy az oltás felvételére kötelezhetik az utast.) Egyes oltások esetén a megfelelő védettség kialakulásához néhány hét után ismétlő oltásra van szükség, ezért ha nem rendelkezel a fenti oltásokkal, minél előbb konzultálj a részletekről és az esetlegesen javasolt egyéb oltásokról a Nemzetközi Oltóközpontnál.
Bár Tanzániában sok helyen található gyógyszertár, a használt gyógyszerek eltérnek a nálunk megszokottól, ezért javasoljuk, hogy hozz magaddal néhány alapvető gyógyszert. Amire szükség lehet: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasfogó, hashajtó, megfázás- és torokfájás elleni szer, kalcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő szer, kötszer, géz, pólya, lázmérő, illetve a ragtapasz is jól jöhet.

Étel-ital:

Ivóvíz
Tanzániában a csapvíz általában ivásra nem javasolt, a vizet fogyasztás előtt szükséges forralni vagy fertőtleníteni. Mivel a helyiek sem isszák fertőtlenítés nélkül a csapvizet, a boltokban és szupermarketekben nagyon kedvező áron vásárolható vízfertőtlenítő (Waterguard vagy Aquaguard). Ne felejtsd el magaddal hozni a kulacsod vagy vizes üvegedet!
Tanzániában mindenhol vásárolhatsz palackozott vizet is, de mivel szelektív hulladékgyűjtésre nincs lehetőség, ezért ezt lehetőség szerint érdemes kerülni. Ha semmiképpen nem tudod elkerülni, részesítsd előnyben a nagy kiszerelésű (5-6 literes) vizet, melynek csomagolását a helyiek újra tudják hasznosítani.

Étkezések
Az étkezések egy része nem tartozik bele az utazás árába, így rugalmasan dönthetsz róla, hogy mit és hol szeretnél enni. A csoporttagok leginkább együtt szoktak enni, a vezető iránymutatásával, de ez egyáltalán nem kötelező.

Ételek
Tanzánia sajátos konyhagyakorlattal rendelkezik, az ételek pedig változatosak. Az indiai hatás itt is – Kenyához hasonlóan - érződik. A tengerparti részeken fűszeresen főznek, és gyakran használják a kókusztejet. A szárazföldi területeknek is megvannak azonban a sajátos ételei. Ezeken a területeken gyakran fogyasztanak rizst, ugalit (kelet-afrikai puliszka), chapatit (indiai kenyér-féle), nyama chomat (grillezett hús), mshikakit (pácolt marhahús), halat, pilaut vagy birianit (rizses egytálételek), valamint ún. ndizi-nyamat (banános hús).
A leggyakrabban használt zöldségek az okra, a spenót-félék, a zöldborsó, a bab és a kaszava.
Snackként (vagy akár reggelire) maandazit (apró fánk-féle), kashata-t (kókuszból és földimogyoróból készült nagyon édes sütemény), samosat (olajban sült húsos vagy zöldséges batyu), kebabot, rizskenyeret vagy rizsfánkot fogyasztanak.

Italok
A tanzániaik gyakran teáznak, leginkább reggel a reggelihez (chapatival vagy maandazival), illetve este a vacsorához. A kávé (melyből jelentős mennyiséget termesztenek is az országban) szintén nagyon népszerű. Általában este – naplemente után – fogyasztják. Emellett vannak tájfüggő italok is, amelyek régiónként és törzsenként változnak.

Alkohol
A legkedveltebb alkoholos italok a helyi sörök, amelyek régiónként változnak.

Vegetáriánusoknak
Mivel Tanzániában gyakran készítenek hús nélküli ételeket, főleg köreteket, a vegetáriánusok sem fognak remélhetőleg éhen halni. Itt is igaz ugyanakkor – akárcsak Kenyában –, hogy a választék és a változatosság nem lesz túl nagy.

Elektromos szabvány
Tanzániában az elektromos szabvány megfelel az Angliában használatosnak. A részleteknek itt nézhetsz utána.

Kommunikáció:

Országhívószám
+255

Internet, email
Tanzániában a mobilhálózatok elérhetősége széleskörű és sok helyen van mobilinternet-szolgáltatás is, bár a hálózatok minősége és az internet sebessége helyenként alacsony lehet. (Arra jellemzően elég, hogy a telefonon az e-maileket és a közösségi oldalakat alkalmanként ellenőrizzük, de a túra során – különösen a nemzeti parkokban és a családi szállásnál – ne számíts jó minőségű internet-hozzáférésre.)
Néhány szálláshelyen remélhetőleg wifi hálózat is lesz, úgyhogy egyszer-kétszer rá tudsz majd nézni a leveleidre.

Telefon
Az országban több széleskörű hálózattal rendelkező mobilszolgáltató is van. Helyi SIM kártyát bárki vehet, ha várhatóan sokat telefonálsz majd, érdemes egy ilyen SIM kártyát beszerezned. A nemzetközi hívások árai azonban még így is nagyon magasak. A mobil keret ugyanakkor adatforgalomra (internetre) is használható (illetve egyszerűen vásárolható belőle adatforgalmi keret), érdemes ezért az ingyenes IP alapú hívásokat előnyben részesíteni. Készülj azonban arra, hogy a mobilhálózat nem feltétlenül érhető el mindenütt.

Posta
A nagyobb települések rendelkeznek postával, viszont a tanzániai posta megbízhatósága a hazaival vetekszik, használatát így csak különösen indokolt és fontos esetben javasoljuk.

Pénzügyek:

Nemzeti valuta
Tanzániai shilling
(Néhány helyen elfogadják az amerikai dollárt is, de a pénzváltóknál rosszabb árfolyamon, ezért érdemes átváltani a dollárt. Ez alól kivételt képeznek egyes belépők és fakultatív programok, amelyek árát eleve dollárban határozzák meg.)

Valutaváltási tipp
Pénzváltásra számos helyen (pénzváltók, bankok, hotelek) van lehetőség. US dollárt és eurót városokban mindenhol lehet váltani. Az US dollárt jellemzően jobb árfolyamon váltják, ezért – ha tudsz – érdemes ezt hozni. A régi típusú (1995. előtti kiadású) US dollár bankjegyeket nem váltják be.

Bank, bankkártya
Városokban, nagyobb településeken van ATM, ahol a bankkártyádat jó eséllyel tudod használni, valamint áruházakban, nagyobb éttermekben kártyával is lehet fizetni. (Indulás előtt konzultálj mindenképpen a bankoddal, hogy kártyád használható-e Tanzániában, nehogy kint meglepetés érjen.)

Az épp aktuális váltási árfolyamról itt tájékozódhatsz.

Ajánlott költőpénz
Költőpénzt az igényeidnek megfelelően hozz magaddal. Az egyéb információk és a túra leírás tartalmazza a legfontosabb költségeket, ezek alapján könnyen ki tudod számolni, hogy mennyi pénzre lesz szükséges.

Vésztartalék
Javasoljuk, hogy néhány száz US dollárnak vagy eurónak megfelelő mennyiségű készpénz mindig legyen nálad, minden eshetőségre felkészülve.

Borravaló
Tanzánia borravalós ország, jellemzően adnak borravalót. A borravaló számos szektorban (pl. a turizmusban is) nagy jelentőséggel bír és a jövedelem fontos kiegészítője. Amennyiben elégedett vagy a szolgáltatás színvonalával, bátran adj borravalót (étteremben, kávézóban, a segítőknek stb.), nagyra fogják értékelni. Amennyiben a csoport helyi túravezetőjének és kísérőinek munkájával is elégedett vagy, elégedettséged a túra végén szintén kifejezheted borravalóval.

Beutazási feltételek:

Vízum
Az országba csak érvényes vízummal léphetsz be. A vízum ára 50 USD, melyet a határátlépésnél fel lehet venni.
101 USD-ért igényelhető 90 napig érvényes kelet-afrikai vízum is, amely Tanzánia mellett Kenyában, Ruandában és Ugandába is érvényes. (Az eddigi tapasztalatok szerint azonban a szabályozás folyamatosan változik és a határőrök nem minden esetben ismerik fel az új vízumtípust. A vízummal kapcsolatban igénylés előtt érdemes részletesen tájékozódni. Mi is figyeljük a fejleményeket és szükség esetén az utazásra jelentkezőket tájékoztatjuk a változásokról.)

Útlevél
Fontos, hogy a vízum kiadásakor az útlevélnek legalább még hat hónapig érvényesnek kell lennie. Mind a kenyai, mind a tanzániai vízum egy-egy oldalt elfoglal az útlevélben, ezért indulás előtt legyen legalább két szabad oldal az útleveledben.

Vám
Élő állatot, és állati eredetű terméket természetesen tilos kivinni az országból, de a szokásosnál szigorúbb szabályok nincsenek.

Biztosítás
Ha részt szeretnél venni az utazáson, mindenképpen a túra ideje alatt jellemző összes tevékenységre fedezetet nyújtó, érvényes utasbiztosítással kell rendelkezned. Velünk az úton enélkül elindulni nem lehet.

Közlekedés:

Közúti közlekedés
Az országban bal oldali irányú közlekedés van érvényben.

Busz
Hosszabb távolságokon nagyméretű buszok vagy kisebb 15-20 fős, ún. shuttle buszok közlekednek. A helyi (városi) közlekedés fő eszköze pedig az ún. matatu (minibusz). A matatuk meghatározott útvonalon és nagyjából meghatározott megállók szerint közlekednek, de nincs menetrendjük. Akkor indulnak, ha a busz megtelt. A túra alatt a buszos utazások során, a program szerint mi jobb minőségű, nagyméretű buszokkal utazunk majd.

Vonat
Tanzániában két vasúttársaság van, amelyek összesen 3690 kilométernyi vasúthálózatot üzemeltetnek. Több városba (pl. Dodoma, Dar es Salam, Arusha, Tanga, Tabora, Kigoma) is el lehet jutni vonattal.

Repülő
A nagyobb városok között fapados repülőjáratok is közlekednek.

Boda boda
Azaz motoros taxi nagyon népszerű közlekedési eszköz Tanzániában. Olcsó, és még a dugóban is viszonylag gyorsan haladhatunk ezekkel a motorokkal. Népszerűségüknek köszönhetően szinte bárhol utazhatunk velük.

Kéregetők
Néhány gyerek, sőt akár felnőtt is lehet, hogy kérni fog tőled valamit az utcán (főleg a nagyobb városokban), és bár lehet, hogy az ajándékozás mindkettőtöknek örömet okozna az adott pillanatban, de ezek a dolgok felbátoríthatják a helyieket a koldulásra, ami pedig hosszútávon nagyon ártalmas, ezért kérjük, hogy ne adj az utcán kéregető gyerekeknek vagy felnőtteknek.

Biztonság
A csapat biztonsága a legfontosabb számunkra, ezért minden úti célunkat alaposan átvizsgáljuk. Az utazás során teljes biztonsági eligazítást kapsz majd, és tájékoztatunk minden olyan dologról, amivel veszélyeztetheted saját magad és a csapat biztonságát.
Annak érdekében, hogy vészhelyzet esetén a Konzuli szolgálat könnyebben fel tudja veled venni a kapcsolatot, utazás előtt regisztrálhatsz konzuli védelemre.

Mosoda
Némelyik szállásunkon lesz lehetőség díj ellenében mosatni, de azért hozz magaddal mosószert (vagy vásárolhatsz a helyi szupermarketekben mosószappant), mert előfordulhat, hogy saját magadnak kell ezt a problémát megoldanod.

Néhány szabály
Ha velünk utazol, kerülnöd kell minden törvénybe ütköző cselekedetet. Ha tudtodon kívül teszel valami olyat, ami büntetendő, segítünk, ahogy csak tudunk. Viszont ha a saját felelőtlenséged következtében, esetleg tudatosan, a következményekkel számolva követsz el törvényszegést, és ezért a helyi hatóságok felelősségre vonnak, nem tudunk veled maradni, illetve kihúzni a bajból, magadnak kell megoldanod a helyzetet.

Fényképezés
A kínálat rendszertelensége miatt a hagyományos filmes gépekkel fotózóknak itthon érdemes feltölteniük készleteiket. A filmhívásra és képnagyításra – a minőség miatt – ugyanez vonatkozik. A digitális technológiával más a helyzet. Az akkumulátorok feltöltése néhány helyen (nemzeti park, családok) problémás lehet, ezért javasoljuk, hogy hozz magaddal tartalék akkumulátort, power bankot és/vagy napelemes töltőt. A memóriakártya cd-re íratására csak városokban van lehetőség.
Szafarizás közben nem minden esetben tudjuk megfelelően megközelíteni az állatokat (az állatok nyugalma és a biztonság érdekében tilos letérni a nemzeti parkokban a kijelölt utakról), ezért érdemes erős teleobjektívet hozni.
Fényképezésnél ajánlott nagyon körültekintően eljárni, bizonyos létesítmények lefényképezése tilos. A helyiek egy része nem szereti, ha fényképezik, ezért kérjük, hogy ne fényképezd a helyi lakosokat az engedélyük nélkül. A nagy értékű (videó)kamerákat a beutazásnál a vámnyilatkozatban fel kell tüntetni.

Hogy pakolj?
Dolgaidat hátizsákba vagy rugalmas falú utazótáskába pakold. A teljes csomagod sporttáskába, retikülbe és műanyag nejlonszatyrokba való tömörítése nem ajánlott. :) Hátizsákok közül inkább az újabban forgalomban lévő hátizsákok közül válassz, és ne a régi típusú csővázas szerkezetekbe pakolj! A szállások egy részén nem lesz lehetőséged arra, hogy a gurulós táskád magad után húzd (nem lesz erre alkalmas járda), ezért lehetőség szerint inkább a hátizsákos megoldást válaszd. Könnyen előfordulhat, hogy még saját magadnál is nagyobb és nehezebb pakkot állítasz össze. Ebben az esetben ésszerűsítened kell, egyrészt mivel a repülőn feladható csomag súlya és mérete maximált (a tényleges súly- és mérethatár repülőtársaságonként változhat), másrészt mert senki nem fogja helyetted cipelni és a cipekedésnél minden kiló számít. Ráadásul, ha a csomag súlya jelentősen meghaladja a súlyhatárt, nagy összegű pótdíjat kell fizetni érte a repülőtéren. Az útleveled és minden értékes, törékeny dolgot (pl. fényképezőgép) a kézipoggyászba tegyél – amely lehetőleg szintén egy kisebb hátizsák legyen! Ne akarj felvinni az utastérbe körömvágó ollót, bicskát, nindzsakardot vagy más egyéb szúró-vágó szerszámot, ellenkező esetben ezeket induláskor a repülőtéren biztos, hogy elveszik. Tedd ezeket a nagyhátizsákba, amelyet feladsz a repülőre. Az utazás alatt hátizsákjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Mit ne hozz?
Semmiképpen se hozz műanyag bőröndöt, hajszárítót, öltönyt, estélyi ruhát, tűsarkú cipőt, nehéz pulóvereket vagy bármi hasonlót, ami józanul átgondolva biztos, hogy nem illik bele egy kalandos utazás lehetséges felszerelései közé.

Speciális felszerelések
Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre. Hálózsákot azonban a biztonság kedvéért lehetőség szerint hozz magaddal.

Egyéb
A Konzuli szolgálat utazási tanácsai: Tanzániába utazóknak

Információk a neten magyarul
http://hu.wikipedia.org/wiki/Tanzánia
http://tanzania.lap.hu/


Lap teteje