"Kulturális sokk" osztályozás

Vannak néha akik aggódnak, hogy ezek az utazások meghaladják majd az eltérő körülményekhez, a teljesen más kultúrához történő alkalmazkodási képességeiket. Nyugi! Összességében elmondható, hogy nem mindent túlélő Rambók számára, hanem átlagos tűrőképességekkel rendelkezőknek tervezzük az utakat. Természetesen nyitottságodra, rugalmasságodra szükséged lesz. Íme kulturális sokkhatás skálánk, ez képet ad arról, mennyire a miénktől eltérő környezetbe fogsz utazni, mennyire más lesz a szállás, a helyi tömegközlekedés, a kultúra, az itthon megszokottól, tehát milyen erős lesz a "Húha, most tényleg nem otthon vagyok!!" érzés:

1-es szint
A túra a szállások széles körét tartalmazza (pl. nyugati adottságokkal rendelkező, alapfelszereltségű hotelek vagy hálókocsis vonatok). Az úton töltött napokat jól vegyítettük az egy helyben töltött napokkal, a külvilággal való kommunikáció folyamatos és az ételek széles választéka is általában elérhető.

3-as szint
Készülj fel a kényelmetlenségekre, hogy a szállásunk egy nagyon egyszerű, csoportos szálláshely lesz egy hostelben, hogy tömött helyi busszal utazunk, ahol kénytelen leszel állni, a számos hideg vizes zuhanyzóra, vagy hogy akár guggolós wc-vel is szembetalálkozhatsz.

4-es szint
Az otthon kényelme több mint ritkaság. Amire számíthatsz: szállás (multi-share helyeken), korlátozott melegvíz-fogyasztás, egyszerű ételek, a világ nyugalmától elszakított területeken töltött napok.

5-ös szint
A túrákat Ázsiába, a Közel-Keletre vagy Latin-Amerikába szervezzük. Valószínűleg ki leszel szolgáltatva az elemeknek és/vagy a magasságnak, hosszabb ideig alapfelszereltségű szállásokon fogunk lakni, bármilyen közlekedési eszközzel utazhatunk és alapvetően a mának élünk! Kemény lehet...

< Vissza